Logo-hovenier-de-roos

Nieuws

Hier vindt u al het laatste nieuws zowel van onze projecten als van nieuwe leveranciers of partijen waar we mee samenwerken

Een offerte op maat kunt u aanvragen via het menu “Contact & Offerte aanvragen”.

Voor meer informatie over onze andere diensten verwijzen wij u naar het kopje “Diensten” in het menu.

Kunstgras

Sinds kort kunt u ook terecht bij ons voor het kopen van kunstgras alsmede het leggen van het kunstgras. 

prijzen en informatie kunt u vinden op http://www.kunstgrasboer.nl.

Wilt u kunstgras bestellen en door ons laten leggen? Dat kan! Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

cropped-Tuinkeur-gecertificeerd-CMYK-e1471850630176

TuinKeur Keurmerk

We zijn trots bezitter van het TUINKEUR keurmerk.

Voor meer informatie over het keurmerk kunt u terecht op http://www.tuinkeur.nl Of stel u vragen via het contact formulier.

Flevoland in top tien meest versteende tuinen: politiek wil meer gras

Voor het eerst is exact in kaart gebracht hoeveel procent van het tuinoppervlakte uit tegels bestaat: ruim een derde. Vooral in de provincie Flevoland blijken veel stenentuinen te bestaan. GroenLinks in Dronten overweegt een beloning voor bewoners die hun perkjes groen maken

Hovenier René de Roos uit Lelystad zegt gewoon keihard ‘nee’ als een klant hem vraagt een tuin vol tegels te leggen. ,,Dat zou ik nooit doen… Eigenlijk weet ik ze altijd wel met goede argumenten te overtuigen om toch wat boompjes of planten er in te zetten.” Wat zijn die goede argumenten? De Roos: ,,De belangrijkste is natuurlijk waterafvoer. Je hoort wel eens dat straten overstromen omdat een complete wijk vol tegels ligt. Dat is echt waar.”

De Roos mag dan streng zijn en in ieder geval een beetje groen eisen, hij merkt dat er stratenmakers zijn die zomaar hele percelen vol leggen met steen. ,,Hen maakt het niet uit. Mij wel. Al vind ik ook dat een combinatie van tegels en groen het beste is. Je kunt een tuin ook niet vol zetten met bomen. En je moet het onderhoud wel kunnen doen, qua tijd.”

Warmte

Ook belangrijk: stenen houden warmte vast, de grond onder de tegels ook. ,,Dat zorgt er voor dat in de zomer, als iedereen in de tuin wil zitten, het flink warm kan worden in een tegeltuin. Andersom is het ook zo: in de winter wordt het extra koud. Maar goed, dan zitten we toch al binnen.” Lelystad staat in de top tien van meest versteende tuinen. Bijna 60 procent van de tuinen is betegeld.

Dat geldt voor meer plekken in Flevoland, zo onderzocht Cobra Groeninzicht. Dronten bijvoorbeeld, waar meer dan 64 procent van de tuinen geen regenwater doorlaat. Ook Noordoostpolder staat in de top tien. Directeur Joost Verhagen van Cobra Groeninzicht heeft wel een idee hoe dat komt. ,,Nieuwbouwhuizen, die waarschijnlijk veel in Flevoland staan, hebben vaker stenen tuinen dan oude woningen. Mensen kiezen vooral voor gebruikersgemak. Tegels vereisen minder onderhoud.” Zo kiezen klanten vaak het liefst voor de grootste tegels, zodat er zo min mogelijk onkruid de kop op kan steken.

Luchtfoto

Het onderzoek werd verricht met kwalitatief zeer sterke luchtfoto’s. ,,Dus niet via Google Maps”, benadrukt Verhagen. Op die kaarten werd de hoeveelheid groen, specifiek in tuinen, in kaart gebracht. ,,Het zijn stereo-opnames”, legt Verhagen uit. ,,We hebben ook de hoogte van het groen berekend. Zo zijn tegeltuinen die groen zijn uitgeslagen door allerlei algen, niet meegerekend als ‘groene tuinen.” Eerder bracht het bedrijf ook al het aantal bomen in Nederland in beeld.

In Dronten kijkt Paul Vermast van GroenLinks op van de resultaten. ,,Ik had dit nog niet eerder gehoord”, zegt hij. Meerdere gemeenten in Nederland hebben maatregelen genomen om tuinen groener te krijgen. De één door bewoners met tegels te bestraffen – de tegeltaks – de ander door een groene tuin te belonen. Vermast overweegt nu die laatste optie in te brengen in de raad. ,,Belonen werkt altijd beter dan straffen.”

Straten blank

Hij maakt zich over heel Dronten overigens geen zorgen. ,,Natuurlijk schrik je van zo’n percentage. Maar voor de rest is Dronten juist heel groen. We hebben hier ook nooit straten die blank komen te staan. Het groen elders compenseert voor het gemis aan groen in tuinen. Desondanks zou het natuurlijk beter zijn om minder tegels te hebben.” Vooral op de Veluwe ligt het percentage tegels in tuinen erg laag, meestal niet boven de 25 procent. Heerde en Harderwijk zitten wel boven de 40 procent. Hardenberg blijft net onder de 48 procent.

En dan is er nog Operatie Steenbreek, waar onder andere de gemeente Apeldoorn aan meedoet. Dat project moet bewoners aanmoedigen om vaker voor planten, gras en bomen te kiezen.

In Deventer (35,7 procent betegeld) vaardigt GroenLinks jaarlijks een wedstrijd uit: vind de meest betegelde tuin. Die wordt daarna onder handen genomen. ,,Naast het risico over overstroomde straten, is een groene tuin natuurlijk belangrijk voor de biodiversiteit. Vlinders, bijen… Alles komt op z’n groene tuin af”, zegt fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen. ,,We hebben nog nagedacht over een verplicht percentage groen bij een nieuwbouwhuis. Maar het liefst wil je dit niet opleggen. We stimuleren liever, misschien door een eenmalige subsidie voor een groene tuin.”


Lees meer op website van de De Stentor en klik hier!